КРУГЛИЙ СТІЛ

Останнє оновлення: Вівторок, 12 червня 2018, 19:30

Дбаємо разом про нашу спадщину
Відлуння діяльності Владислава Франковського у ХІХ столітті
у рамках соціального проекту «Видатні поляки і Харків»,
присвяченого українсько-польській спадщині

16 травня 2018 р. в Українському державному університеті залізничного транспорту відбувся Круглий стіл, присвячений збереженню історичних традицій і популяризації українсько-польської спадщини в Харкові.

Організаторами заходу виступили УкрДУЗТ, Генеральне Консульство Республіки Польща в Харкові, Польській Дім «Родина Родин» та Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.

Круглий стіл відкрили з привітальним словом Ректор УкрДУЗТ професор Сергій Панченкота Генеральний Консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський. Було вручено свідоцтва про участь у заняттях з польської мови для викладачів і студентів УкрДУЗТ при Українсько-польському центрі науки, освіти та культури.

Почесними гостями круглого столу були представники делегацій партнерських університетів Республіки Польщі – Познанської політехніки на чолі з Ректором проф. Томашом Лодиговським та Технолого-гуманітарного університету імені Казимира Пуласького у Радомі.

На круглому столі виступали відомі вчені-історики, дослідники та викладачі Харкова та гості зі Львівської області – проф. С. М. Куделко, проф. Л. М. Жванко, проф. І. Ю. Робак, доц. О. В. Кравченко, к.і.н. М. Сковира, к.і.н. В. А. Альков, президент Польського Дому проф. С. В. Елліс, директор ЦНБ ХНУ імені В. Н. Каразіна І. К. Журавльова. Прозвучали доповіді на тему діяльності польських професорів, лікарів, архітекторів та громадських діячів у Харкові. Головною ідеєю круглого столу була ідея збереження спільної українсько-польської спадщини, ознайомлення молоді з традиціями, культурою, історією.

Круглий стіл приурочено до відкриття в Харкові на будинку Харківського медичного товариства (Максиміліанівська, 11) меморіальної дошки видатному лікарю ХІХ ст., почесному громадянинові м. Харкова, поляку – Владиславу Андрійовичу Франковському, який жив поряд із сучасним головним будинком нашого університету, на вулиці, яка з кінця ХІХ ст. і до сьогодні носить його ім’я, та був засновником і опікуном дитячої лікарні на Дворянській 11 (сучасна вулиця Юлія Чигирина).

У заході взяли участь керівники та представники українсько-польських центрів Харкова та харківських вишів, університетських центрів краєзнавства, студенти, співробітники університетських бібліотек.