Некролог

Last Updated: Monday, 23 October 2017 09:31

17 жовтня 2017 року на 76-му році життя передчасно пішов з життя Говердовський Владислав Іванович - талановитий та глибокий науковець з європейським світоглядом, вимогливий керівник, уважний до студента викладач, цікава та багатогранна людина.

Він народився у важкий для всієї нашої країни час – 26 листопада 1941 року в невеличкому селищі на Тамбовщині. Нестатки, які спіткали сім`ю після загибелі на фронті батька, не завадили маленькому Владиславові наполегливо здобувати знання у важкі післявоєнні роки як у школі так і у вузі. У 1968 році він блискуче закінчив Харківський державний університет ім. М. Горького та почав свою викладацьку та наукову діяльність. Відтоді і починається період інтенсивного пошуку своєї теми у світі філології. Роки навчання в аспірантурі при Московському університеті ім. Ломоносова не пройшли даром. Молодий, натхненний та амбіційний науковець з успіхом закінчує аспірантуру, проходить стажування в Дрезденському та Лейпцігському університетах, захищає свою першу дисертацію на здобуття звання кандидата філологічних наук. Коло наукових інтересів дуже широкий – теорія мовознавства, германістика, славістика, порівняльне мовознавство. морфологія, теорія перекладу, стилістика, методика викладання іноземних мов, лексикографія. Читає лекції по дисциплінам: « Стилістика німецької мови», «Теорія та практика перекладу», «Історія лінгвістичних вчень», «Порівняльно-історичне мовознавство», «Актуальні проблеми германістики», «Основи наукових досліджень», «Філософські засади мовознавства» та спецкурсів «Лексична конотація», «Стилістично-афіксальна конотація в німецькій, українській та російській мовах».

У1981 році Владислав Іванович очолює кафедру іноземних мов в Харківському інституті залізничного транспорту. Працюючи на кафедрі ХІІТу, він захистив докторську дисертацію, одержав звання професора філологічних наук, продовжив свої наукові пошуки та дослідження в сфері мовознавства та поєднанні цього аспекту з суміжними науками – психологією, філософією, соціологією. Владислав Іванович дуже пильно спостерігав та спілкувався з провідними вченими цих галузей. Він став автором понад 70 наукових праць, частку з яких було опубліковано також у зарубіжних академічних виданнях. Його монографії та докторська дисертація відкрили перспективи нового напрямку філологічної науки - конотативного дослідження мови. На протязі усього свого життя Владислав Іванович Говердовський спрямовував увагу на підвищення професійного рівня викладачів своєї кафедри та гуманітарного рівня студентів нашого університету та Національного університету ім. Каразіна, де він з натхненням співпрацював протягом багатьох років. За багато десятиліть Владислав Іванович виховав цілу плеяду молодих талановитих науковців.

Світла пам’ять про Владислава Івановича назавжди залишиться в наших серцях.