Кафедри механіко-енергетичного факультету

Вагони та вагонне господарство

Останнє оновлення: Вівторок, 10 березня 2020, 10:15
Характеристика програми навчання
Назва спеціальності Залізничний транспорт
Назва програми Вагони та вагонне господарство
Рівні освіти Бакалавріат (I), Магістратура (ІІ), Аспірантура (ІІІ)
Час навчання денна форма навчання Бакалавріат (I)
на основі повної загальної середньої освіти (4 роки / 8 семестрів)
Бакалавріат (I)
на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра (3 роки / 6 семестрів)
Магістратура (ІІ)
на основі диплома бакалавра (1,5 роки / 3 семестри)
Час навчання заочна форма навчання Бакалавріат (I)
на основі повної загальної середньої освіти (5 років / 10 семестрів)
Бакалавріат (I)
на основі диплома молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра (3 роки / 6 семестрів)
Магістратура (ІІ)
на основі диплома бакалавра (1,5 роки / 3 семестри)
Мета навчання за освітньою програмою

Метою навчання за програмою є отримання знань та умінь з загальнотехнічних, фундаментальних та спеціальних дисциплін для забезпечення можливостей створення та експлуатації вагонів магістрального та промислового транспорту (як вантажних, так і пасажирських); з гуманітарних та соціально-економічних дисциплін в обсязі, необхідному для вирішення поставлених соціально-професійних задач. Студенти опановують методи математичного моделювання на ЕОМ для використання в сучасних технологіях вагонобудування, ремонту та технічного обслуговування вагонів, оволодівають сучасними програмними комплексами для моделювання рухомого складу, призначеного для високошвидкісного руху; навчаються застосовувати комп’ютерні методи збирання i обробки (редагування) інформації, яка використовується у вагонобудуванні та вагонному господарстві.

Адресати освітньої програми

Програма адресована здобувачам, зацікавленим в отриманні знань у галузі вагонобудування та вагонного господарства. Програма буде цікавою для тих, хто планує пов’язати своє майбутнє з проектуванням, виготовленням, ремонтом, технічним обслуговуванням та експлуатацією сучасних пасажирських та вантажних вагонів; для тих, хто прагне оволодіти однією з найважливіших та класичних професій залізничного транспорту – інженер-механік з нетягового рухомого складу. Особливо це актуально у теперішній час, коли територією незалежної Україну будуть прокладені ланки трьох міжнародних транспортних коридорів Європа-Азія. Тому цілком зрозуміло, що цими напрямками буде успішно експлуатуватися пасажирський та вантажний високошвидкісний рухомий склад західноєвропейських і азіатських країн, і значно зростатиме попит на фахівців нашого профілю.

Навчання за програмою дає такий обсяг знань, навичок і вмінь, здатність застосування знань та формування суджень:
  • вивчаються конструкційні та експлуатаційні особливості вагонів і контейнерів, теорія проектування та розрахунків вагонів на міцність, методи забезпечення надійності вузлів та деталей вагонів;
  • вивчаються динамічні процеси при коливальному русі рухомого складу;
  • вивчаються принцип дії та конструктивні особливості системи автоматичних гальм з метою дотримання вимог безпеки руху;
  • вивчаються конструктивні особливості електричного та холодильного обладнання рухомого складу;
  • вивчаються технологія будівництва та ремонту вагонів;
  • вивчаються технічне обслуговування вагонів у експлуатації та основи ремонту;
  • вивчаються методи автоматизації виробничих процесів, а також логістичні принципи, менеджмент та маркетинг у вагоноремонтному виробництві;
  • формуються вміння вирішувати нестандартні фахові завдання шляхом застосування типових методів (алгоритмів) діяльності та проводити пошук нових технологічних рішень у вагонобудуванні;
  • формуються вміння застосовувати сучасні прогресивні методи та технології ремонтного виробництва, підготовки пасажирських поїздів до рейсу, передовий досвід вагонного господарства;
  • формуються знання в умовах розвитку науки i соціальної практики, яка змінюється, до переоцінки накопиченого досвіду, аналізу своїх можливостей, набувати нові знання, використовувати сучасні інформаційні навчальні технології у галузі залізничного транспорту.
Можливості працевлаштування

Після закінчення університету інженери цієї спеціальності працюють на підприємствах вагонного господарства залізниць, вагоноремонтних та вагонобудівних заводах, у проектних та науково-дослідних організаціях як в України, так і за кордоном.

Додаткова інформація

Підприємства та організації, що відповідають програмі навчання та активно співпрацюють з випускаючою кафедрою: вагонні і пасажирські депо ПАТ Укрзалізниця, Державне підприємство "Український науково-дослідний інститут вагонобудування", ПАТ Крюківський вагонобудівний завод, вагоноремонтні підприємства Укрзалізниці, ПАТ Азовмаш та інші науково-проектні підприємства та конструкторські організації, що пов’язані з залізничним транспортом та вагонним господарством.

Студенти навчаються в лабораторіях, оснащених обладнанням за допомогою вагонних та пасажирських депо Укрзалізниці.

Випускаюча кафедра: «Вагони»

+38 (057) 730-10-35(36), Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

61050, Україна, м. Харків, майд. Фейербаха 7, корпус 2, поверх 1, кабінет 2.126