Кафедри механіко-енергетичного факультету

День працівників стандартизації та метрології України

Останнє оновлення: Субота, 11 січня 2020, 12:29

„День працівників стандартизації та метрології” щорічно відзначається на Україні 10 жовтня. Він був встановлений Указом Президента № 910/2002 від 8 жовтня 2002 року, з огляду на вагомий внесок працівників сфери стандартизації та метрології у розвиток економіки держави.

На Україні діє Закон «Про стандартизацію», який встановлює правові та організаційні основи стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики в цій сфері. Закон говорить, що метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя і здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони навколишнього середовища; створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню; сприяння усуненню технічних бар'єрів в торгівлі.

Цей Закон регулює відносини, пов'язані з діяльністю у сфері стандартизації та застосуваннями її результатів, і поширюється на суб'єкти господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації.

Нагадаємо, що щорічно 14 жовтня відзначається Всесвітній день стандартів. Саме в цей день 1946 року в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. Результатом її роботи стало заснування International Organization for Standardization (ISO) (з грецької isos - рівний) - нової Міжнародної організації зі стандартизації.

У 1970-му Президент ІSО пан Фарук Сунтер (Туреччина) запропонував 14 жовтня відзначати Всесвітній день стандартів, для того, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки, активізувати її роль як основного помічника не тільки промисловості, торгівлі, а й урядів і споживачів усього світу.

Вітаємо колег з професійними святами!!!

Кафедра "Якість, стандартизація, сертифікація та технології виготовлення матеріалів" запрошує на навчання за спеціальністю 152 "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка" для здобуття ступеня бакалавра за освітньою програмою "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка" та ступеня магістра за освітньою програмою "Якість, стандартизація та сертифікація". 

До 30 листопада 2019 року триває додатковий набір студентів на заочну форму здобуття освіти за кошти фізичних та юридичних осіб. За додатковою інформацією звертатись на кафедру "ЯССтаТВМ" до аудиторії 2.326 або до аудиторії 1.121 та за телефонами приймальної комісії: (057) 732 28 25, (063) 461 77 61 з 900 до 1600.